De groenen in OCMW-land

maandag, november 21, 2005

Ik doe het vuile werk, en wie loopt er mee weg ?

Ik wordt al wat bekender en beruchter in Roeselare. Heel regelmatig wordt ik aangesproken. Er is altijd één onderwerp:

En hoe is het in het OCMW?

Wel een beetje raar. De strijd is lang niet gestreden. De weerstanden zijn en blijven groot. Wat de beweegredenen en motivaties zijn is niet duidelijk. Waarom houdt men halsstarrig vast aan gewoonten en tradities waarvan iedereen toch ziet dat ze fout lopen?

Wie is de verantwoordelijke voor dit beleid? De secretaris lijkt logisch. Maar het beeld van de voorzitter die godbetert niet beter kan wordt de laatste weken en maanden keer op keer doorprikt. Het lijkt meer en meer op een spel dat, een facade die bewust gespeeld wordt om de politiek inhoudelijke discussie en verantwoordelijkheid niet te moeten voeren.

En wat met de meerderheid?
Waarom komt er niet meer actie van de meerderheidsraadsleden. Dit wordt meer en meer duidelijk. Ze zijn mee verbrand. Ze zijn mee verantwoordelijk, want hebben ze hebben zelf bijvoorbeeld de documenten mee achtergehouden. Of hebben hun opdracht als raadslid duidelijk niet opgenomen, door te zwijgen en de andere kant op te kijken. Is het onbekwaamheid, of nog erger luiheid?
De VLD-raadsleden zitten in een speciale situatie, gevangen als ze zijn binnen deze meerderheid. Ze zijn gedwongen om dit beleid mee te ondersteunen, en ze wegen te licht om er echt zwaar op te wegen. Gegijzeld door een zwijgende CDenV.

Maar er komt verandering: een aantal raadsleden van de CDenV en de VLD beginnen zich achter de schermen duidelijk te roeren. Er is interne druk om het dossier van de interne audit boven te halen. Oude dossiers zoals dat van de aanbesteding van de wasserij-opdracht worden terug boven gehaald. De tanker is zich traag aan het keren.

Het valt ze moeilijk om dit in het openbaar te zeggen. Al zouden ze precies daardoor wel een krachtig signaal kunnen geven. De motivatie is dubbel:
  • sommigen willen zo vlug mogelijk af van die hele discussie
  • anderen willen ook dat er daadwerkelijk iets veranderd
Intussen wordt ik ook door vele gemeenteraadsleden en schepenen van de meerderheid aangemoedigd:

Goed bezig eddy. Doorzetten! is de herhaalde en duidelijke boodschap.

Het is duidelijk. Ze laten mij het vuile werk (het aanklagen, het opnieuw aanklagen, het zagen en ambetant doen op vergaderingen,...) doen. Ik moet de boel daar efkes afbreken. En dan zullen zij met tromgeroffel en de nodige poeha wel het nieuwe beleid voeren. Dan zullen ze eddy "goed bezig" wellicht niet meer kennen.

Dat zie je nu al. De externe audit die jarenlang (sinds 2002) door de gezamenlijke oppositie gevraagd werd, die er nu uiteindelijk komt, wordt voorlopig binnenskamers door de nieuwe machthebbers voorbereidt.

Als ze het echt menen met openheid en transparantie dan moet deze externe audit in volle openheid en transparantie opgebouwd worden.