De groenen in OCMW-land

donderdag, januari 12, 2006

Verslag van de OCMWraad in het Nieuwsblad

Senioren bezetten OCMW-raad

ROESELARE - Senioren van Ten Elsberge overrompelden woensdagavond de OCMW-raad. Met stickers en T-shirts maakten ze duidelijk dat het dienstencentrum onder OCMW-vleugels moet blijven. De OCMW-raad volgde unaniem dit standpunt. Applaus en hoerageroep galmden daarop door de veel te kleine raadszaal.

De bezoekers van Ten Elsberge maken zich zorgen over de toekomst van het dienstencentrum dat dagelijks gemiddeld 220 senioren over de vloer krijgt. Aanleiding zijn enkele ongelukkige uitspraken van burgemeester Luc Martens, een fragment in zijn beleidsnota 2006 en het gerucht dat de stad wil starten met een eigen nieuwsbrief voor senioren en 't Elsbergske daarom zou moeten verdwijnen.

Die signalen wijzen volgens de centrumraad van Ten Elsberge in de richting van een poging van de stad om een grotere vinger in de pap te hebben in de werking van het dienstencentrum.

We zijn ook tegen een versnippering van het aanbod. Onder OCMW-vleugels levert Ten Elsberge bovendien al 27 jaar uitstekend werk voor de senioren. We zien geen redenen om straks van koers te De centrumraad zette zijn bezorgdheid op papier en stuurde de brief naar elk OCMW-raadslid. Eddy Demeersseman (Groen!) plaatste de kwestie op zijn beurt op de OCMW-agenda en dus moest elke politieke fractie kleur bekennen.

Geen scheiding

,,We willen het stemgedrag van iedereen met onze eigen ogen zien. Ook daarom zijn we hier'', aldus de senioren. ,,Ten Elsberge doet niet meer dan hetgeen haar wordt opgelegd door het thuiszorgdecreet. Het gaat om een kerntaak van het OCMW en dus blijft Ten Elsberge bij ons'', poneerde OCMW-voorzitter André Debruyne. De senioren bedankten met luid applaus.

,,We vroegen al aan de stad om klare wijn te schenken. In elk geval mogen moeder en kind niét worden gescheiden. De stad bouwt haar wijkwerking uit en die ambitie kan wellicht samen met Ten Elsberge gebeuren'', stelde raadslid Bart Wenes (CD&V).

Hoerageroep volgde na een tweede golf van applaus. Met (letterlijk) de adem van de senioren in zijn nek keurde de OCMW-raad unaniem dit standpunt goed. De senioren verlieten na een korte bedanking de veel te kleine raadszaal. Burgemeester Luc Martens zit volgende week aan tafel met de centrumraad van Ten Elsberge om duidelijkheid te scheppen.