De groenen in OCMW-land

zaterdag, juni 03, 2006

Secretaris mag niet aan politiek doen

De gouverneur heeft de OCMW-raad en ondergetekende gelijk gegeven wat betreft de politieke activiteiten van de secretaris. De secretaris Georges Decoene werd door de OCMW-raad opgelegd om niet langer openbare politieke activiteiten op te nemen. Daartegen was de secretaris in beroep gegaan.

De gouverneur stelt nu in een uitvoerig en goed gemotiveerd schrijven dat:
- iedere burger, ook ambtenaren, van een vrijheid van meningsuiting genieten, maar, dat met het oog op de goede werking en het behoud van de goede naam van de openbare diensten, beperkingen kunnen worden opgelegd
- dat het voor een OCMW-secretaris de OCMW-raad is die kan bepalen wat die beperkingen precies zijn
- dat door het aanvaarden van het ambt, de ambtenaar zich geëngageerd heeft tot een aantal plichten:

  1. de loyaliteitsplicht: waardoor ambtenaren het gevoerde beleid loyaal en plichtsbewust uitvoeren
  2. de verplichting tot neutraliteit: waardoor de ambtenaar geen gebruik mag maken van zijn functie om een bepaalde overtuiging te propageren (daar gaat de secretaris als jarenlang in de fout door het politieke meerderheidsoverleg bij te wonen en te sturen). Evenmin mag hij iets doen of zeggen dat de gebruikers van de openbare dienst zou kunnen doen twijfelen aan de onpartijdigheid van de dienst.
  3. de plicht tot gereserveerdheid: het verbod van de manifestatie van een bepaalde opinie in het openbaar behoort tot de essentie van deze plicht (het kan niet veel duidelijker gezegd worden). Daarbovenop zegt de gouverneur dat "hoe hoger de ambtenaar is hoe hoger de gereserveerdheid die hij moet opbrengen". De OCMW-secretarus is op gemeentelijk vlak één van de twee hoogste ambtenaren. De conclusie is duidelijk zeker?
Het is duidelijk de OCMW-secretaris kan en mag niet aan politiek doen zolang hij in functie is.

Hij moet dus kiezen:
- nu stoppen met aan politiek te doen en OCMW-secretaris blijven
- nu stoppen als OCMW-secretaris en aan politiek blijven doen.

Wat zijn keuze is, denk ik te weten!

Vraag:
- kan de NVA als partij (denk aan Bourgeois) van het rechte denken aanvaarden dat iemand op hun lijst de wet overtreedt om aan politiek te doen?
- kunnen we gezamenlijk, over partijgrenzen heen, een klacht indien tegen de secretaris als hij toch verder doet. Ik wil zeker meedoen, wie doet mee?