De groenen in OCMW-land

zaterdag, juni 10, 2006

Tuchtprocedure nu opstarten

In bijlage een artikel verchenen in het nieuwsblad en de standaard.
Het ACW heeft blijkbaat problemen met de inhoud van de schrijfsels van de secretaris.
En in tweede orde uiteraard ook met het feit dat hij aan politiek doet.
Laten we de koe bij de horens nemen en een tuchtprocedure opstarten ten aanzien van de secretaris. Er is misschien weinig kans dat de procedure voleindigd wordt voor de verkiezingen. Maar als kleine garnalen (denk aan de maatschappelijk werkers meegesleurd in het proces Jacques Gayse) bestraft worden dan moeten grote garnalen zeker op de vingers getikt worden. We hebben de duidelijke uitspraken van de gouverneur. En we hebben de niet te weerleggen feiten van de overtreding van de regels. Wat willen we meer? Iedereen moet kleur bekennen.


Pamfletten OCMW-secretaris zetten kwaad bloed
Gouverneur tikt Georges Decoene op vingers

ROESELARE - Na de OCMW-raad tikt nu ook de provinciegouverneur OCMW-secretaris Georges Decoene op de vingers over zijn politieke pamfletten. Eind van de maand buigt de OCMW-raad zich over het verdict van de gouverneur. ,,Ik wens niet op de zaken vooruit te lopen. Na dit gesprek moet blijken of de OCMW-raad nieuwe stappen zet om de secretaris op zijn deontologische code te wijzen'', aldus OCMW-raadslid Bart Wenes.
Georges Decoene stapt op 8 oktober onder de vlag van N-VA naar de kiezer.

,,Dat is zijn democratisch recht'', stelt CD&V'er Bart Wenes. ,,Om principiële redenen klaagt de OCMW-raad zijn cumul van ambtenaar en politicus aan. Een topambtenaar heeft een voorbeeldfunctie én een deontologische code. Het kan niet dat de publieke opinie hem gaat identificeren met een bepaald politiek gedachtegoed.''

De OCMW-secretaris is niet direct onder de indruk. ,,Ik ben gecharmeerd met de grote aandacht voor mijn persoon. Iedereen heeft overigens het recht op nadenken'', merkte Georges Decoene al op.

De aanslepende discussie over zijn politiek engagement bereikte in februari een nieuw hoogtepunt toen de OCMW-secretaris bij de provinciegouverneur in beroep ging tegen een beslissing van de OCMW-raad.

De raad vroeg hem unaniem een streep te trekken onder de publicatie in eigen beheer van zijn politieke pamfletten in de aanloop van zijn politieke comeback tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

,,Het antwoord van de gouverneur is ondertussen binnen'', gaat OCMW-raadslid Bart Wenes verder. ,,Hij geeft de OCMW-raad gelijk. Tijdens de volgende OCMW-raad wordt een en ander besproken. Daarna zal blijken hoe het dan verder moet. Het was nooit onze bedoeling om de OCMW-secretaris neer te sabelen. Een tuchtsanctie is trouwens wellicht moeilijk wettelijk te onderbouwen. Het gaat ons in de eerste plaats om een signaal.''

Vierde pamflet

De wrevel tussen de raad en de secretaris van het OCMW laait nog voor een andere reden op. Georges Decoene hengelde aanvankelijk naar een ACW-plaats bij CD&V voor oktober. De christelijke werknemersbeweging hield de boot af. Nadien viel het vierde en laatste politieke pamflet van de OCMW-secretaris in de brievenbus. Daarin laakte Georges Decoene ,,de ondemocratische maneuvers'' van het ACW om hem aan de kant te zetten. Dit verwijt zit het ACW heel hoog.

Tot nader order gaat Georges Decoene in mei 2007 met pensioen als OCMW-secretaris. Zijn opvolger wordt zowel binnen als buiten het Roeselaarse OCMW gezocht.