De groenen in OCMW-land

zaterdag, september 16, 2006

Groen wil een sterk OCMW

Na alle discussie en heisa binnen en buiten het OCMW is het wellicht hoogdringend tijd voor een duidelijke visie op de toekomst van het OCMW. Groen! staat voor:

1. Een sterk OCMW.


Een sterk OCMW veronderstelt een sterke secretaris. Een persoon die zowel op korte als lange termijn het OCMW Roeselare zowel intern als extern op de rails kan zetten. Voor de aanwerving en selectie van deze vrouw of man pleiten we resoluut voor een inschakelen van een externe en open procedure. De interne kandidaten worden zeker aanbevolen om mee in deze open procedure te stappen. Voor Groen! zijn volgende leiderschapskenmaerken belangrijk: samenwerking, organisatietalent, openheid en visie.

Een sterk OCMW veronderstelt een sterke OCMW-raad. Groen roept alle partijen op om in de OCMW-raad sterke kandidaten af te vaardigen. Laten we de OCMW-raad omvormen tot een plaats van nieuw, jong, enthousiast politiek talent.

Een sterke OCMW-raad veronderstelt een open werking. Goede dossiers, betrokkenheid bij het tot stand komen van strategische beslissingen,... weg van de doofpot- en hou stil cultuur.

Een sterke OCMW veronderstelt het eindelijk invoeren en/of opwaarderen van een degelijke structuur. Groen! is voorstander van een managementteam dat samen met de nieuwe secretaris en de OCMW-raad verantwoordelijk is voor het OCMW-beleid. Het managementteam krijgt het recht om op het even welk moment aanwezig te zijn op de OCMW-raad. Zo wil Groen! een gedragen beleid creëren. Bij wijze van voorzet (we staan op voor discussie en suggesties) zien we volgende samenstelling van een managementteam: de secretaris, de ontvanger, de directeur OCMW, een verantwoordelijke ouderenzorg (rusthuizen en ten Elsberge), de directeur sociale dienst, kindermobile,....

2. Een onafhankelijk OCMW

In de huidige situatie is, door de perikelen binnen en rond het OCMW, het OCMW dusdanig verzwakt dat het bundelen van OCMW en de sociale diensten van de gemeente nu zeer ongelukkig komt.
Samenwerking en coördinatie gebeurt het best vanuit twee onafhankelijke en evenwaardige diensten. Daarom pleit Groen! voor:

Het aanduiden van een OCMW-voorzitter die niet samenvalt met de functie van schapen Sociale Zaken. Daar moet onmiddellijk aan toegevoegd worden dat beide figuren (wie het ook mag zijn) samenwerking en coördinatei hoog in het vaandel moeten woeren.

In 2012 moet het immers samen. En dat vinden we maar goed ook.