De groenen in OCMW-land

donderdag, juli 06, 2006

Evaluatie voor iedereen!

Binnen het OCMW bestaat sinds 1995-1998 een evaluatiereglement. Daarin staat dat elk personeelslid om de twee jaar moet geëvalueerd worden. De evaluatie moet gebeuren door diensthoofden die zelf een positieve evaluatie kregen. De secretaris en de ontvanger, die uiteraard geen diensthoofd hebben, worden geëvalueerd door de OCMW-raad.

Navraag leert dat de secretaris blijkbaar boven het eigen evaluatiereglement staat. Hij is nog nooit geëvalueerd geweest. Met als gevolg (zie boven) dat de evaluaties die hij mee gemaakt heeft in feite ongeldig zijn. En dan ook de evaluaties van de diensthoofden die door hem geëvalueerd werden. Enfin, het komt er op neer dat alle evaluaties die ooit gebeurd zijn binnen het OCMW hadden kunnen aangevochten worden. En dus ook alle benoemingen en bevorderingen op basis van deze eveluaties?

Juristen verzekeren mij (en daarmee kan ik het personeel gerust stellen) dat voor alle evaluaties waar de beroepsprocedure en -termijn verlopen is (en dus ook voor alle benoemingen en bevorderingen die daarop gebaseerd zijn) er geen probleem is.

Anderzijds verzekeren ze me wel dat iedereen op basis van deze nalatigheid een eventuele negatieve evaluatie zou kunnen aanvechten met redelijke kans op succes. Conclusie: het OCMW is dus voorlopig niet in staat om iemand negatief te evalueren.

Op de vorige OCMW-raad heb ik de geachte leden met dit gegeven geconfronteerd. Op de raad is in algemene consensus afgesproken om de evaluatieprocedure zoals ze omschreven is in het evaluatiereglement te volgen. De meerderheid heeft beloofd dat dit de volgende keer op de agenda komt.

We'll see.