De groenen in OCMW-land

zaterdag, september 23, 2006

Open brief aan voorzitter en secretaris

Roeselare, zaterdag 23 september 2006

Naar aanleiding van het achterhouden van de resultaten van de optimalisatiestudie door de voorzitter en de secretaris van het OCMW-Roeselare

Beste voorzitter en secretaris,

Hoe laag kun je vallen? Hoeveel verder kun je nog gaan? Zoveel leugens, zoveel valse voorwendsels, zoveel uitvluchten... Waarom?

Ik was al veel gewoon. Het achterhouden van informatie in het dossier sociale dienst, de doofpotoperatie rondom de interne audit... waren slechts hoogtepunten van een bestuursstijl die gekenmerkt wordt door geslotenheid en uiteindelijk bedrog.

Wat op de laatste OCMW-raad gebeurd is, tart elke verbeelding. De kieskoorts stelt alles duidelijk scherp. En na de eerste leugen moet je uiteraard blijven doorliegen.

De eerste leugen.

Er was wel degelijk een optimalisatiestudie. Enfin een tussentijds rapport. Er was bereidheid vanuit Deloitte om het rapport toe te lichten. Er was de optie vanuit de begeleidingscommissie om dat op de OCMW-raad te doen. Dit werd me intussen door verschillende bronnen bevestigd. Een aantal krachtlijnen kun je trouwens in de Weekbode lezen. Het rapport wordt me intussen bezorgd.

De voorzitter wist dit. De secretaris wist dit. Beiden ontkennen dit echter met klem op de OCMW-raad. Daarmee liegen ze, in een openbare zitting en in de functie van hun ambt, ten aanzien van de oppositie, en wellicht ook tegen delen van hun eigen meerderheid.

De tweede leugen.

Het sociaal verhuurkantoor verdween helemaal niet van de agenda door één of ander negatief advies van de provincie, maar door de koppigheid van de secretaris die wellicht de burgemeester wil pesten. Als het dan toch op de raad komt, dan liefst op een goede manier en met een dossier. Het dossier was zoals u weet, en zoals dit voor dergelijke dossiers de gewoonte is op het OCMW, leeg.

De derde leugen

Op de vorige OCMW-raad was de stemming over een toekomstig nieuwbouwproject op de OCMW-site uitgesteld, omdat er geen dossier, en dus geen behoeftenstudie laat staan een klaar en duidelijk plan voorlag. Dit werd als dusdanig genoteerd in het verslag. Blijkbaar werd los van deze beslissing van de OCMW-raad iets anders verteld op het overlegcomité stad-OCMW. In dit verslag kan je immers lezen dat het OCMW akkoord gaat met deze plannen.

En de haan kraaide voor de derde keer.

Wat ik niet begrijp.
Beiden stappen jullie naar de kiezer onder de noemer RESPECT.
Maar in de praktijk tonnen jullie geen respect:
- voor zelfgemaakte regels en afspraken
- voor de OCMW-raadsleden van oppositie en meerderheid
- voor de eerste betrokkenen, het OCMW-personeel
- voor de burgers van Roeselare

Ik ben niet rancuneus, maar ik hoop voor alle OCMW-Roeselare en voor de inwoners van Roeselare, dat jullie in de volgende legislatuur geen deel meer uitmaken van de OCMW-raad.

Er is al genoeg gelogen.
De waarheid heeft ook zijn rechten.

Eddy Demeersseman
OCMW-raadslid Groen!