De groenen in OCMW-land

zondag, september 17, 2006

Groen wil een sterk stedelijk ziekenhuis

De Groen!e visie op de toekomst van OCMW Roeselare heb ik in voorgaande blog uiteengezet. Hetzelfde wil ik doen voor het stedelijk ziekenhuis:

1. Een sterk stedelijk ziekenhuis

Een sterk stedelijk ziekenhuis betekent een sterke algemeen directeur. Naar mijn bescheiden maar niet onsdeskundig, en door velen gedragen oordeel hebben we die nu niet. Ook hier kiest Groen! voor een open en externe procedure. Deskundigheid en visie moeten het criterium worden voor de nieuwe sterke man van het stedelijk ziekenhuis.

Een sterk stedelijk ziekenhuis veronderstelt een volwassen organisatie, met een aantal sterke stafmedewerkers die het respect van zowel dokters als (verpleegkundig) personeel afdwingen. Naast en onder de nieuwe algemene directie moet mijns inziens een personeelsdirectie en een financieel directeur komen. Misschien dienen ook nog andere functies gecreëerd te worden. MAar daar kunnen de mannen en vrouwen van het auditbureau misschien beter over orrdelen.

2. Een onafhankelijk stedelijk ziekenhuis

Ook hier kan een gelijkaardige redenering als die binnen het OCMW opgebouwd worden. De organisatie "stedelijk ziekenhuis" heeft nood aan een periode waar ze sterker kan worden.

Daarom dienen in elk geval organisatorisch (daarom niet helemaal bestuurlijk) de banden met het OCMW doorgeknipt te worden. En moet het SZR zelfstandig kunnen verder leven.

Onafhankelijk betekent ook onafhankelijk van het H. Hart. Laat het nieuwe SZR bewijzen dat (1) het ziekenhuis kan overleven (wat denk ik kan) en (2) dat dit niet ten koste van de patient dient te gebeuren.

3. Ruimte voor ontwikkeling

De ruimte waarin zowel OCMW als SZR zich willen ontwikkelen op het vlak van behuizing is wellicht te beperkt. Een studie moet dit uitwijzen. Indien er op de site OCMW-SZR onvoldoende ruimte is dan is het wellicht aangewezen om voor het OCMW naar nieuwe behuizing uit te kijken.

Belang van alle betrokken personeel staat voorop

Uiteraard staat bij de voorgestelde wijzigingen het belang van alle betrokken personeel voorop. De wijzigingen die ik hier voorstel dienen dan ook de personeelstoets te doorstaan. Indien rechten of zekerheden op de helling zouden komen te staan door deze of gene keuze dan kan deze uiteraard niet doorgaan. Eén en ander dient met de representatieve organen van personeel en dokters doorgesproken te worden.

Alhoewel dit mij vanzelfsprekend lijkt vermeld ik dit toch omdat vragen hieromtrent mij al bereiken. En bepaalde politieke concurrenten die zelf, jammer genoeg, waar blijft het politieke debat, geen concrete plannen of ideeën voorleggen allerhande rampscenario's aan het personeel zouden kunnen voorschotelen.

Bij deze dus.