De groenen in OCMW-land

dinsdag, november 29, 2005

Reactie meerderheid

Volgend artikel verscheen in Het Nieuwsblad. Vooral de reactie van de meerderheid komt hierin aan bod. Misschien ter verduidelijking:

- ik vraag het opstarten van de tuchtprocedure. In een eerste fase houdt dit een objectief onderzoek van de secretaris in die een dossier moet voorbereiden voor de raad. Ik doe nog geen uitspraak over straf of strafmaat. Het enige wat ik vraag is dat een onderzoek ten gronde gevoerd wordt.

- volledig akkoord voor een optimalisatiestudie en externe audit. Het gevaar van dergelijke studies is dat de feiten die nu op tafel liggen wel eens zouden kunnen verdrinken.

- er is sprake van een werkgroep binnen het OCMW die alles voorbereid. Gek dat ik als OCMW-raadslid daar niets van weet. Ik zal eens navraag doen.


OCMW en ziekenhuis worden doorgelicht

ROESELARE

De meerderheid in de OCMW-raad is niet geneigd de vraag van Groen! naar een tuchtprocedure tegen Eddy Decoene te volgen. De directeur van het Stedelijk Ziekenhuis ligt onder vuur in een audit van de OCMW-ontvanger rond de aankooppolitiek binnen het ziekenhuis. De meerderheid pleit tegelijk voor een grondige doorlichting van het management en de bedrijfscultuur van zowel het OCMW, als het Stedelijk Ziekenhuis.

De OCMW-raad zou zich woensdagavond buigen over de bewuste audit van de OCMW-ontvanger. Op vraag van meerderheid en oppositie verhuisde de bespreking naar de volgende raadszitting.

,,Op tafel lag een tekst zonder bijlagen en we willen het volledige dossier onder ogen krijgen'', luidt het in koor. Tijdens het geplande debat achter gesloten deuren in december zullen de OCMW-ontvanger en de ziekenhuisdirecteur worden gehoord.

,,Op vandaag hadden beiden nog geen kans om hun uitleg te doen. Het is dus nog te vroeg voor een uitspraak. Toch wil Groen! nu al het vel van de ziekenhuisdirecteur. De OCMW-meerderheid wil daarentegen de problemen bij de wortel aanpakken. Ook daarom is de voltallige meerderheid voorlopig niet geneigd om een tuchtprocedure tegen een bepaald persoon te claimen'', stelt raadslid Bart Wenes.

,,Een eerste lezing van de audit getuigt van een management dat niet meer hedendaags is en een bedrijfscultuur die beter kan'', gaat de CD&V'er verder. ,,De eerste stap naar een remedie kan een optimalisatiestudie zijn die een analyse maakt van het management en de bedrijfscultuur van zowel het OCMW als het Stedelijk Ziekenhuis.''

Een werkgroep binnen het OCMW is al gestart met de voorbereiding van het geplande initiatief. De werkgroep is bezig een vragenlijst samen te stellen over management, communicatie, financiƫn en leiding. Een extern bureau gaat volgend jaar aan de slag om duidelijke antwoorden te vinden. (HWR)