De groenen in OCMW-land

zondag, april 16, 2006

Eerste analyse over het stedelijk ziekenhuis

Een eerste analyse over de toestand in het stedelijk ziekenhuis leert me het volgende:

De problematiek van het taalgebruik en het gebrek aan respect wijst op het eerste zicht op een conflict tussen dokters en verpleging. Als dit het enige probleem zou zijn. Dat is het op zich zeker al erg genoeg, maar dan zou de oplossing relatief simpel kunnen zijn. De dokters dienen terecht gewezen en de kous is daarmee af.

Volgens mij is het bovengenoemd probleem echter zeker ook, of misschien vooral het probleem van een falend beleid. De in de brief aangehaalde problemen bestaan immers reeds jaren in het stedelijk ziekenhuis. Getuige daarvan de brief van dezelfde hoofdverpleegkundigen van een aantal jaren terug. We kunnen het probleem het best omschrijven in volgende termen:
  • te weinig organisatie
  • te weinig management
  • te weinig middelen
  • te weinig personeel
In een werkomgeving met een veel te beperkt, weinig onderbouwd en niet gestructureerd management (dit is door de algemene directie zelf erkend) slaagt men er niet in om een vlotte werkorganisatie op poten te zetten. Als daarbovenop een structureel tekort aan plaats (in het operatiekwartier, op de afdelingen, op intensive care, of gewoon opslagruimte voor materiaal en archief) en personeel komt dan krijg loopt iedereen op zijn tenen.

De economie bepaalt de zeden.

In dit geval bepaalt de werkomgeving (tekort aan organisatie, management, personeel, plaats en middelen) de zeden (taalgebruik, gebrek aan respect, stress, niet nakomen afspraken).

Conclusie:

Ik weet niet of we op de optimalisatiestudie kunnen wachten. Er moet dringend ingegrepen worden in het management, het beheer van het stedelijk ziekenhuis. Daar ligt de knoop.