De groenen in OCMW-land

maandag, maart 13, 2006

Het stedelijk ziekenhuis koopt 1000 kg fair trade koffie!

In de lijn van de nieuwe aankoopprocedure die stilaan op het touw gezet wordt binnen het stedelijk ziekenhuis kwam de aanbesteding voor "koffie en koekjes" in februari voor het eerst voor.

Ik heb meteen de koe bij de horens gevat en de suggestie gedaan, en dat werd door de meerderheid aangenomen, om ook de prijs van een fair trade variant voor koffie op te vragen. De meeste commerciële koffiebranders hebben immers fair trade varianten in hun assortiment. Meteen werd ook OXFAM Wereldwinkel aangeschreven.

Prijs vragen is natuurlijk één ding. Fair trade koffie kopen is een andere zaak. De prijs van de fair trade variant is immers per definitie duurder en is dus een bewuste keuze van de instelling. De koffie wordt geproefd en uitgetest, maar de prijs is meestal doorslaggevend. Het was dus wachten hoe ver de meerderheid hier zou meegaan. Ik had er wel goede hoop. De voorzitter André Debruyne was de zaak immers ook niet ongenegen.

Uiteindelijk kwam een beperkt maar mooi compromis uit de bus. Het stedelijk ziekenhuis koopt in 2006 1000 kg fair trade koffie. Dit is slechts een klein deel van de totale jaarconsumptie. De meerkost voor het stedelijk ziekenhuis blijft beperkt tot minder dan 400 €. Maar het is wel een belangrijk principieel punt.

1. De fair trade koffie doet zijn intrede in het stedelijk ziekenhuis. En iedereen kan proeven dat die even lekker is als de klassieke koffie. Ook volgende jaren staat de discussie dus op de agenda.

2. Volgende jaren hebben we dus een hefboom om het aandeel fair trade koffie te vergroten. Gaan we volgend jaar voor een verdubbeling (?) of berekenen we eens wat de meerkost zou zijn om volledig op fair trade over te schakelen. En misschien wolgen andere fair trade producten: de wereldwinkel heeft immers goede en scherpgeprijsde wijnen.

Op dit vlak zitten OCMW en Stedelijk Ziekenhuis op de goede weg. Al twee jaar naeen krijgen de personeelsleden een WW-nieuwjaarsgeschenk. De WW-wijn wordt regelmatig geschonken in de OCMW-rusthuizen. Enz...

Er zijn zeker nog vele mogelijkheden om dit te versterken en uit te breiden. Zo kunnen onze openbare instellingen hun voorbeeldfunctie waarmaken. Mijns inziens kan dit een deel zijn van een vernieuwde profilering van onze instellingen.

Mooi zo.