De groenen in OCMW-land

zondag, februari 26, 2006

Voorpublicatie


Volgend artikeltje zal verschijnen in een "Groene Komere" dat verspreid wordt over alle bussen in Roeselare.

Onze externe audit komt er! (eindelijk)

Op de OCMW-raad van woensdag 25 januari werd de externe doorlichting van het OCMW en het Stedelijk Ziekenhuis goedgekeurd. En hoe je het ook draait of keert deze optimalisatiestudie is onze belangrijkste overwinning. Het resultaat van vijf jaar werken vanuit de oppositie. Wroeten, wringen, dossiers voorbereiden en verdedigen. Wellicht soms over de rand. Misschien soms misplaatst.
Met deze studie bevestigt de meerderheid eindelijk klaar en duidelijk wat ze nog nooit hebben willen toegeven: er zijn grote problemen met het beheer van het OCMW en het stedelijk Ziekenhuis. Strategische beslissingen dringen zich in de zeer nabije toekomst op.

Er is nood aan een aangepast management: nieuwe personen, nieuwe structuren, nieuwe diensten, een andere bedrijfscultuur. Er is nood aan interne en externe controle. Er is nood aan open en eerlijke communicatie. Er is nood aan een sterke OCMW-raad die in samenspraak en in openheid met de verantwoordelijke stafmedewerkers, echt beleid kan maken.
Dit zijn stuk voor stuk punten waar ik voor gestreden en van wakker gelegen heb.

Waar ze me voor weggelachen hebben.

Vandaag na vijf jaar bevestigt de meerderheid dit. Een draai die niet zonder onze nieuwe burgermeester zou gemaakt zijn. Onze strijd werd ook zijn strijd. Hopelijk kunnen we in de toekomst op deze weg verdergaan. Dit is een moment dat we moeten koesteren.
 

Neem uw ambtenaren au serieux!

De externe audit kwam er naar aanleiding van een lang door de CDenV en VLD geheim gehouden interne audit. De externe audit is een goed antwoord op lange termijn, maar op korte termijn blijft iedereen op zijn honger zitten. Het probleem wordt minimaal of niet aangepakt.

Integendeel. Intussen kiest de meerderheid voor de “handjes geven” strategie. Je kent dat wel van op de speelplaats. Als twee vriendjes ruzie maken. Dan breng je ze toch samen en doe je ze een handje geven? Zo lossen ze dat op in het OCMW.
De ambtenaar klokkenluider en zijn collega’s nemen het risico om een aantal mistoestanden waar collega’s bij betrokken zijn openlijk aan te kaarten. Ze krijgen daarvoor geen applaus. Integendeel ze moeten handje schudden met de persoon die een centrale rol speelt in die mistoestanden. Dit terwijl aan de situatie zelf amper gewerkt wordt. Als je positieve energie wil fnuiken. Dan moet je het zo doen. Je zou immers van minder moedeloos worden.

Er is slechts één antwoord mogelijk op deze affaire. Neem uw ambtenaren en hun noodkreet, want dat is het toch, au serieux. Probeer zo open en zo breed mogelijk de zaak te onderzoeken. Neem maatregelen, desnoods harde als het moet.    

Als er de volgende jaren iets moet veranderen binnen het OCMW en het Stedelijk Ziekenhuis dan is dat het volgende. Zorg ervoor dat verantwoordelijke ambtenaren echt zeggingskracht krijgen. Maak goed uitgebouwde en degelijk ondersteunde stafdiensten. Laat deze een beleid maken in dialoog met goed gedocumenteerde raadsleden. We zullen meer en beter discussiëren. We zullen betere en meer gedragen beslissingen nemen.